Oškvarkové pagáče
CESTO | |
---|---|
700 g | polohrubá múka |
250 g | maslo/margarin |
180 ml | smotana na varenie |
1 dl | mlieko |
1 štipka | curku |
1 štipka | soľ |
2 ks | vajcia |
300-400 g | oškvarky mleté |
1 ks | droždie |
1. Do vlažného mlieka dáme cukor a nadrobíme doňho droždie.
2. Zomelieme si oškvarky. Z múky, masla, smotany, vajec, soli, kvásku vypracujeme cesto. Cesta necháme vykysnúť na teplom mieste.
3. Cesto si rozvaľkáme a potrieme 1/3 zomletých oškvarkov. Cesto na 4razy zložíme. Toto zopakujeme ešte dva krát po 20 minútach.
4. Cesto rozvaľkáme, nožíkom narežeme mriežku na vrchu cesta. Povykrajujeme pagáčiky, dáme na plech a potrieme vajíčkom. Pagáčiky ešte chvíľku necháme v teple vykysnúť a môžme ich dať piecť na 180°C asi 20 minút